Kako deluje centralni sistem?


Centralni sesalni sistem v objektu je sestavljen iz naslednjih sklopov:


  • cevni instalacijski sistem
  • sesalne vtičnice
  • sesalni komplet (sesalna cev z držalom in krtačami)
  • sesalna enota (sesalec)

Cevni instalacijski sistem


Cevni instalacijski sistem oz. napeljava je izvedena iz plastičnih (PVC) antistatičnih cevi premera 50 mm, ki so vgrajene v zidove in tla. V stanovanjskih objektih običajno poteka ena vertikala v zidu iz ene etaže v drugo etažo na sredi stanovanjskega objekta, večino preostalih cevi pa se polaga horizontalno na betonsko ploščo (pod estrih) ali pod strop in se zaključi s podometnimi dozami za sesalne vtičnice. Ob ceveh poteka krmilna električna instalacija. Pri izvedbi instalacijskih je potreben še ostali material (lepilo za hladno lepljenje, spojke, vezice...) in vezni elementi kot so kolena, odcepi...


V instalaciji centralnega sesalnega sistema je hitrost suhih nečistoč precejšnja, tesnenje na vseh spojih pa ključno, zato je zelo pomembno, da vam instalacijo sistema naredijo za to usposobljeni in izkušeni izvajalci. Samostojni domači mojstri si lahko cevno napeljavo uredijo v lastni režiji z navodili naših montažerjev, pri čemer zagotavljamo poleg svetovanja in nadzora nad izvedbo tudi dobavo potrebnega materiala.Sesalne vtičnice


Sesalne vtičnice so vgrajene v zid (stenska vtičnica), običajno v višini električnih vtičnic. Vtičnice se razporedijo po objektu tako, da je z izbrano sesalno cevjo moč doseči vse vogale v objektu. Zakriti odpiralni mehanizem sesalne vtičnice pomeni na eni strani estetski izgled v prostoru, po drugi pa ustrezno tesnenje, ki onemogoča uhajanje zraka (pogoj za ustvarjanje podtlaka). Poleg vgradnih stenskih sesalnih vtičnic poznamo tudi talne sesalne vtičnice (smetišnice, vgrajene v kuhinjski cokel) in pohodne smetišnice (vgrajene v tla).Sesalne cevi (komplet)


Sesalni kompleti vsebujejo gibljivo sesalno cev, kovinsko držalo s stikalom za vklop ter osnovne nastavke za sesanje (ščetke in krtače različnih oblik in dimenzij za različna področja uporabe). Standardne dolžine sesalnih cevi so 9, 12 in 15 m. Poleg klasičnih sesalnih cevi ponujamo tudi skrite sesalne cevi, ki se izvlečejo iz stene, kar pomeni, da take cevi ni potrebno prenašati naokrog.


Kot novost na trgu ponujamo posebne izvlečne sesalne cevi (sistem HIDE-A-HOSE), kjer se gibka sesalna cev s pomočjo podtlaka, ki ga ustvarja sesalec, povleče oz. skrije v instalacijo, kar pomeni bistveno večjo uporabnost, saj je ni potrebno prenašati naokrog.Sesalna enota (sesalec)


Sesalna enota je sestavljena iz kovinskega ohišja in snemljivega zbiralnika za nečistoče. Sesalna enota je pritrjena na zidu, izpuh zraka pa je napeljan na prosto. Pri izbiri sesalne enote je potrebno upoštevati različne dejavnike: velikost objekta, število etaž, želeno število vtičnic, dolžina cevne napeljave, pri čemer vam naši strokovnjaki svetujejo že v ponudbeni fazi. V naši ponudbi imamo sesalne enote za različno velike objekte, različnih moči in velikosti, prav vse pa odlikuje vrhunska kvaliteta in 5 letna garancija.