Antialergeno delovanje


Zdravstvene koristi in antialergeno delovanje centralnega sesalnega sistema - odpravite alergije!


Centralni sesalni sistem je eden najbolj učinkovitih pripomočkov pri odstranjevanju hišnega prahu in škodljivih alergenov kot so pršice in njihovi drobceni iztrebki. Redno čiščenje vaših preprog, žimnic, tapiciranega pohištva ali zaves vodi v zmanjšanje prisotnosti alergenov v vašem domu.


Mimogrede: ali ste vedeli, da je hišna pršica velika od 0,1 do 0,5 mm, živi od 2 do 4 mesece in proizvede za 200 krat več iztrebkov, kot je njena lastna teža? Ali veste, da je pršica najpogostejši vzrok za nastanek alergij in je značilen povzročitelj astmatskih napadov? Zato je izbira centralnega sesalnega sistema naložba v vaše zdravje.


         


Tudi hišni prah, ki je sestavni del našega doma, je pogost povzročitelj alergij. Sestavljen je iz organskih delcev (prhljaj, lasje, ostanki hrane, odmrla koža, gobe in trosi, cvetni prah, iztrebki pršic) in neorganskih delcev (raznovrstni kamni, pesek, mineralna vlaknina, proizvodi izgorevanja, pepel in podobno). Človek vsako uro prediha 0,5 m3 zraka, zato se vdihavanju škodljivih delcev iz ozračja ne moremo izogniti


Dvigovanje in pretok zraka, ki ju ustvarja vaš običajni sesalec ali njegovi nastavljivi deli, povzroči, da se ogromno število drobnih pršičnih iztrebkov posesa vanj. Ključno je, da se jim v nadaljevanju prepreči ponovna naselitev v vaše bivalno okolje v še manjši, nevarnejši obliki. Vrečke in filtri do neke mere to dosežejo, še posebej če so naprave nove in čiste, toda po učinkovitosti se ne približajo centralnemu sesalnemu sistemu, ki ima zunanji izpuh.


Danes vemo, da običajna sesalna vrečka dopušča mikroskopskim, škodljivim delcem prehod skozi osnovno filtracijo zraka, čeprav industrija razvija nove vakumske filtre, ki zadržujejo drobcene nevidne delce ravno tako kot velike, vidne.


V vakumski filtraciji je bil v zadnjih letih dosežen občuten napredek, toda filtracija je še vedno kompromis. Po eni strani sesalci potrebujejo maksimalen pretok zraka za maksimalno čiščenje - bolj ko se ta zrak pomika, več umazanije je moč odstraniti. Po drugi strani pa je potrebno nesnago ločiti od zraka in odstranjevanje prahu ponavadi pomeni "omejiti" ga skozi filter. To zmanjša ali celo zaduši pretok.


Pri običajnih sesalcih filtrske vrečke preprečujejo vidni umazaniji, da se razpiha nazaj v sobo, po tem, ko jo je sesalec že pobral. V takšno vrečko sta prišla zrak in umazanija; le-ta se je ustavila, zrak pa se je skupaj z mikroskopskimi delci izpihal skozi vrečko nazaj v vaš dom.


Centralni sesalni sistem ne uporablja vrečk, saj se filtriran zrak izpiha iz objekta, zato je učinek čiščenja 100%. Zbiralnik umazanije preprosto ščistite dvakrat ali trikrat na leto - za preprečitev ponovnega kroženja škodljivih, mikroskopskih delcev je to priporočljivo storiti izven vašega doma. V primeru avtomatskega vodnega centralnega sesalnega sistema se nečistoče samodejno odplaknejo v kanalizacijski odtok. Takšen sistem od vas ne zahteva nobenega vzdrževanja v smislu čiščenja in praznjenja zbiralne posode, obenem pa ima najširši spekter uporabe.